Csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma Tiszaújvárosban

Megosztás

A rendőrség 2022-ben is magas színvonalon végezte tevékenységét, látta el feladatát – állapította meg Tiszaújváros képviselő-testülete legutóbbi ülésén.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság beszámolója szerint a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma a városban 2022-ben az előző évi 230-ról 243-ra változott. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 86 volt a 2021. évi 107 esethez képest. A koronavírus miatt kialakult járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések már nem jellemezték a tavalyi évet, ezért a közterületi bűncselekmények csökkenő tendenciájának megőrzése jelentős eredménynek számít – áll a beszámolóban.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 128-ról 123-ra csökkent. Ezek közül a terjesztői magatartással elkövetett kábítószeres bűncselekmények száma 4 volt, 2021-ben nem vált ismertté ilyen jellegű eset. Az ilyen típusú bűncselekményekre a látencia és nagymértékű konspiráció a jellemző.

A regisztrált lopások száma 77-ről 64-re csökkent. A garázdaság a 2021-ben regisztrált 25 esetről 2022-ben 20 esetre csökkent. A rongálásban nem történt változás, 6 esetben fordult elő ilyen jellegű bűncselekmény. A kiemelten kezelt bűncselekmények körén kívüli fontosabb bűncselekmények 120 esetben történtek.

Kiemelendő a járművezetés ittas állapotban bűncselekmények száma, amely a 2021-es 45 esethez képest 33-ra csökkent, de még ez is magas szám. A csalás bűncselekmények száma a 2021. évi 13 ügyhöz képest 21-re nőtt.

A klasszikusnak mondható csalási cselekmények magas száma mellett emelkedő tendenciát mutatott az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások száma (10 eset).

A beszámoló kitér a lakosság szubjektív biztonságérzetét jelentősen befolyásoló bűncselekményekre is. Ilyen ügy volt például az eredményesen felderített, Tiszaújvárosban elkövetett garázsfeltörések esete, ahol az elkövetőt letartóztatták, és a nyomozás során horogra akadt az orgazda is, akivel szemben pénzmosás bűncselekménye miatt kezdeményeztek eljárást.

A beszámolóban helyet kapott a bűnüldöző munka értékelése is. 2022-ben a nyomozás eredményességi mutatója az előző évhez képest 68,7 százalékról 76,5 százalékra nőtt, és nem volt olyan értékelt bűncselekmény kategória, amely esetében az eredményességi mutató csökkenést mutatna.

Kapcsolódó cikkek